Anaftin® Ghid de Sănătate

Cum să mâncați purtând un aparat dentar

Dinții sunt importanți nu doar pentru sănătatea organismului nostru, dar și pentru vorbire și aspectul exterior. Dacă dinții nu sunt corect aliniați, poziția lor poate fi modificată cu ajutorul aparatelor dentare. Aceste corecții au loc mai frecvent în adolescență și copilărie, în timp ce craniul și maxilarele mai sunt încă în proces de creștere, dar aparatele dentare pot fi utilizate și pentru adulți

Fete purtând aparate dentare

Cum să mâncați purtând un aparat dentar

Persoanele care poartă un aparat dentar nu au nevoie de o dietă specială, însă trebuie să respecte câteva reguli de bază. În timpul primelor zile după montare sau modificare a cataramelor sau arcurilor, ar fi bine să respectați o dietă moale. Dinții vor fi mai sensibili la presiune, ceea ce poate face rugumarea dureroasă și produce disconfort. Pe parcursul întregului tratament, trebuie evitate alimentele fibroase și lipicioase, precum guma de mestecat sau caramelul, deoarece acestea se lipesc de aparatul dentar și nu permit curățarea lor. Semințele, precum cele de mac sau susuan trebuie, la fel, evitate. Va fi mai ușor să mâncați în timp ce purtați un aparat dentar dacă nu mușcați bucăți mari din alimente precum merele. Este mai bine să tăiați alimentele în bucăți de dimensiunile unei mușcături fiziologice.

Cum să mâncați purtând un aparat dentar

Curățarea adecvată a dinților și aparatului dentar este esențială. Aparatele fixe cauzează dificultăți de menținere a igienei orale, deoarece se formează placă dentară adițională în jurul lor. Dacă nu sunt înlăturate, bacteriile din placa dentară vor duce la demineralizarea și distrugerea ulterioară a smalțului dentar. Pentru a preveni acumularea plăcii în jurul aparatului, dinții trebuie curățați în întregime după fiecare masă. Aparatele detașabile pot fi curățate separat și, din când în când, plasate într-o soluție pregătită din comprimate de curățare.

Când aparatele dentare cauzează durere

Aparatele dentare pot cauza ulcerații dacă zgârie mucoasa bucală și aceste ulcerații pot fi dureroase. În astfel de cazuri, stomatologul poate oferi o ceară transparentă specială pentru a fi plasată pe acea regiune a aparatului dentar care cauzează problema. Tratarea leziunii cu o substanță protectivă precum Anaftin® va favoriza vindecarea și regenerarea celulară și va diminua durerea.