Ulcerații bucale

Aftele

Aftele deseori apar ca niște puncte albe pe membrana mucoasă a cavității bucale și pot fi foarte dureroase.

Pete albe în gură

Aftele apar frecvent pe fața internă a buzelor

De obicei, aftele afectează mucoasa bucală, dar nu și osul adiacent. Acestea pot fi rotunde sau ovale și pot fi localizate în aproape orice regiune a gurii: pe fața internă a buzelor, palatul moale și dur, pe sau în jurul limbii. Marginea lor este frecvent înconjurată de un halou roșu, inflamat. Deși sunt cel mai frecvent mici în dimensiuni, acestea pot fi foarte dureroase și intervin în viața cotidiană.

Aftele debutează tipic ca niște zone de culoare roșie, care mai apoi se dezvoltă în ulcere acoperite de o membrană de culoare cenușiu-deschisă, înconjurată de un halou roșietic. Aftele sunt foarte specifice, de diferite dimensiuni, locații și în număr diferit. Timpul necesar vindecării poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, iar timpul între episoadele de ulcerație poate varia de la zile la luni, de regulă aftele persistând între 4 și 7 zile, cu re-apariția lor de 2-6 ori pe an. Cauza apariției aftelor nu este cunoscută. Cu toate acestea, dacă aftele persistă mai mult de 10 zile sau încep să afecteze o regiune mai extinsă, trebuie să consultați un medic sau stomatolog. Aftele pot fi un simptom al altor afecțiuni grave.

Aproximativ 40% dintre pacienții cu afte recurente au un istoric familial pozitiv. Aceasta sugerează că unii oameni sunt genetic predispuși. Adițional, există câțiva factori de risc pentru dezvoltarea aftelor – iar mulți dintre aceștia sunt legați de stres. Trauma locală este de asemenea asociată cAproximativ 40% dintre pacienții cu afte recurente au un istoric familial pozitiv. Aceasta sugerează că unii oameni sunt genetic predispuși. Adițional, există câțiva factori de risc pentru dezvoltarea aftelor – iar mulți dintre aceștia sunt legați de stres. Trauma locală este de asemenea asociată cu dezvoltarea aftelor. Aceasta se poate datora tratamentului stomatologic, unei suprafețe rugoase precum un dinte stricat sau unui periaj prea intensiv al dinților.u dezvoltarea aftelor. Aceasta se poate datora tratamentului stomatologic, unei suprafețe rugoase precum un dinte stricat sau unui periaj prea intensiv al dinților.

Ilustrație schematică a terminațiile nervoase expuse dintr-o ulcerație bucală

Durerea în afte: terminațiile nervoase sunt expuse mediului

Principalele simptome ale aftelor includ senzația de arsură, mâncărime sau usturime și durere în gură. Acestea se agravează în timpul vorbirii, mâncării sau băutului, în special la consumul alimentelor iuți sau condimentate și a băuturilor acide. Aceasta se datorează terminațiilor nervoase sensibile din cavitatea bucală. În mod normal, acestea sunt bine protejate de mucoasă, dar în cazul aftelor, ele sunt direct expuse la acțiunea agentului iritant.

Durerea din cavitatea bucală este cea mai puternică în primele zile de la formarea inițială a ulcerației, scăzând mai apoi în intensitate o dată cu vindecarea ulcerației. În unele cazuri poate fi resimțit un disconfort la vorbire și masticație. Simptomele pot include durere și senzație de arsură timp de 1 sau 2 zile înainte de apariția ulcerației. O durere intensă, disproporțională dimensiunilor leziunii, poate dura între 4 și 7 zile.

Există diferite forme ale ulcerațiilor aftoase:

Ulcerațiile aftoase minore sunt < 8 mm (în mod normal 2 – 3 mm). Acestea se dezvoltă pe planșeul bucal, pe marginile sau pe fața inferioară a limbii, pe fața internă a obrajilor și pe mucoasa faringelui. Acesta reprezintă grupul predominant al leziunilor aftoase.

Ulcerațiile aftoase mari sunt mai profunde, mai extinse (> 1 cm), și perioada de boală durează mai mult (săptămâni, luni) comparativ cu leziunile minore.

Alte forme sunt mai puțin frecvente.

Cauzele apariției aftelor sunt neclare, cu toate acestea, în anumite condiții, acestea pot apărea mai frecvent decât de obicei. Drept factori declanșatori pot fi :

O tânără stresată

Stresul afectează sistemul hormonal și favorizează dezvoltarea obiceiurilor rele, precum consumul de mâncare nesănătoasă

Stresul: În timpul perioadelor stresante ale vieții, echilibrul hormonal poate fi dereglat, în plus, în timpul fazelor de stres există frecvent tendința de a mânca neregulat și nesănătos.

Infecția: Alte infecții ale cavității bucale sau ale întregului organism ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la dezvoltarea ulcerației și, prin urmare, se poate prelungi sau intensifica problema ulcerației.

Leziunile minore: leziuni mici, precum ar fi mușcăturile proprii pot declanșa aftele.

Reacția alergică: În unele cazuri, ulcerațiile recurente de la nivelul gurii pot fi o manifestare a unei reacții alergice. Drept potențiali alergeni pot servi anumite alimente (de exemplu, ciocolata, cafeaua, căpșunile, ouăle, nucile, roșiile, cașcavalul și alimentele foarte acide), pastele de dinți și apa de gură.

Chimioterapia: Pacienții care urmează un curs de chimioterapie au un răspuns imun redus, ceea ce reprezintă un risc crescut pentru dezvoltarea leziunilor aftoase.